Pirotehnika.net

Varna uporaba pirotehnike

1.

Skrbno si preberite navodila, ki so natisnjena na vsakem izdelku oz. na vsaki embalaži. Za vsak slučaj si pripravite prvo pomoč, npr. vedro vode.

2.

Rakete spuščajte iz zaboja s praznimi steklenicami: raketo navpično postavite v prazno steklenico, snemite varovalo, preverite smer vetra, prižgite vžigalno vrvico in se takoj umaknite na varno.

3.

Raket in petard ne sprožajte v rokah! Prižgite z iztegnjeno roko ter takoj odvrzite in se umaknite na varno razdaljo.

4.

Petardo z vžigalno glavico podrgnite ob škatlico vžigalic in jo vrzite proč od sebe; nikakor pa ne na ali med ljudi. Velike petarde prižigajte na tleh, ter jih nato spremljajte iz varne razdalje. Petarde ne spadajo v hlačne žepe! Raket in petard ne sprožajte v rokah! Prižgite z iztegnjeno roko ter takoj odvrzite in se umaknite na varno razdaljo.

5.

Ognjemet, ki se sproža na tleh, kot npr. fontane, vulkani, sonca itd., se sme prižigati samo na prostem. Tam ga položite na tla oz. ga pritrdite na količek ali na vrtno ograjo. Ne sprožajte ga v rokah. Ne prižigajte v bližini vnetljivih predmetov.

6.

Notranje ognjemete, kot so namizne bombe, tortne fontane, bombice, itn. – prižigajte samo na ognjevarni podlagi.

7.

Roke proč od ognjemetnih izdelkov po uživanju alkohola. Tudi domača proizvodnja je nevarna. Raket in petard, ki se niso sprožile nikakor ne poskušajte ponovno vžgati! Zaradi varnosti jih še dodatno pogasite!

8.

Petarde in rakete so varno spravljene le v originalni embalaži. Torej: pred uporabo jih ne jemljite iz embalaže! Iz embalaže vzemite vedno le en izdelek. Pokrov nato dobro zaprite.

9.

Večstrelno ognjemetno baterijo je potrebno postaviti na ravno in gladko podlago, ter poskrbeti, da se ne prevrne, zakopati v zemljo, obložiti npr. z opeko ali večjimi kamni. Nikoli se med prižiganjem ne sklanjaj nad izdelkom. Če se ognjemet prekine, ponovno prižiganje ni dovoljeno.